1320 fick så Birgers son Magnus sätta livet till för att en annan Magnus (Eriks son) skulle nå kronan.
Detta sista mord ligger bakom Strindbergs nyckelreplik i Folkungarna:
"Du har blod i kronan Magnus"
Man kan invända att Magnus Eriksson bara var tre år gammal, när han fick ta emot Sveriges krona år 1319. Han kunde rimligen inte vara ansvarig för vad krigsfolket gjorde, när de drivit kung Birger i landsflykt och tagit hans son Magnus till fånga. Om detta säger Vilhelm Moberg:
(Jag citerar hans historia sid 184)
"Det blod som åsyftas i dramats nyckelreplik tillhörde junker Magnus. Han måste lägga sitt huvud på stupstocken för att han stod i vägen för hertig Eriks son med samma namn. För Strindberg illustrerar den siste Folkungens alla olyckor det bud, som hämndens stränge Gud har utfärdat:
Fädernas missgärningar skall straffas inpå barnen intill tredje och fjärde led, de som mig hata.
Magnus Eriksson var den siste regenten i Sverige av Folkungaätten. Han företrädde ättens fjärde släktled och därmed det sista, varav Herren Gud enligt sitt bud kunde utkräva straff för fädernas synder. Gudshämnden dröjde i det längsta, men blev desto gruvligare, när den slutligen drabbade offret. Magnus Eriksson hade ådragit sig tre generationers arvssynd - Han fick sona tre släktleds samlade blodsskuld."
Vilhelm Moberg är den överlägsne berättaren. Skaffa därför hans bok "Från Oden till Engelbrekt", och läs själv om den intressantaste av medeltidens kungar, Magnus Eriksson, om hans kulturella insatser främst på lagstiftningens område, och om hans olycksöde. Han hade oturen att vara samtida med sådana personligheter som den heliga Birgitta, Valdemar Atterdag och systersonen Albrekt av Mecklenburg. Han var för godhjärtad och godtrogen, och klarade inte av deras förtal och svekfulla diplomati.
Oskar Landgren
till menyn
Till övriga delar av Oskars funderingar:
del 1 Ynglingaättens sista kungar
del 2 Stenkilsätten
del 3 Sverkerätten
del 4 Eriksättens strid mot Sverkerätten
del 5 Folkungaätten
Sagan om svarteskåningarna