Margareta Fredkulla
Mot slutet av 1000-talet kom Inge i konflikt med den norske kung Magnus Barfot, som gjorde anspråk på allt land väster om Vänern. Magnus anföll Västergötland, men blev slagen av Inges folk, och fred slöts under bemedling av danske kungen Erik Ejegod vid kungamötet i Konungahälla (Kungälv) år 1101. Som pant för freden gav Inge sin dotter Margareta till maka åt Magnus Barfot. Hon kallas därför i historien Margareta Fredkulla. Kung Magnus hade varit gift förut och hade halvvuxna söner, Öystein och Sigurd. Han var måttligt intresserad av sin nya maka och försvann till havs västerut, där han lagt under sig Orkneyöarna, Hebriderna och ön Man. Han hade fått sitt tillnamn Barfot, därför att han under vistelse i Skottland tillägnat sig seden att gå klädd i kilt. Han deltog i krigsföretag mot Dublin och fortsatte sen till Ulster. Där föll han i ett bakhåll och dog 1103.
Vad tänkte och kände den unga änkan Margareta hemma i Norge? Det kan vi bara gissa, men vi vet att hon ganska snart blev drottning igen. Samma år 1103 dog nämligen danske kung Erik Ejegod på Cypern under en pilgrimsresa mot Jerusalem, och i Danmark valdes hans bror Niels till kung. Niels gifte sig med Margareta Fredkulla från Norge och hon gladde snart danskarna med en tronföljare, som fick heta Magnus.
till menyn
Filip och Inge d. y.
Tiden gick och i Sverige dog kung Inge d.ä. 1110 och efterträddes av sina brorsöner Filip (kung 1110-1118) och Inge d.y. (kung 1110-1125). De var inte samma kraftnaturer som farbrodern och kunde inte hävda landets gränser. Om Inge d.y. sägs det att han hellre satt i Vreta kloster och läste än ägnade sig åt att regera. I norr lade Magnus Barfots son Öystein under sig Jämtland och Härjedalen. I söder plundrades Småland av hans andra son Sigurd Jorsalafare (Kalmare ledung 1124) under förevändning att han skulle "kristna" de hedniska smålänningarna, samtidigt som han krävde ut en rövarskatt på 1500 nötkreatur.
Enligt olika traditioner har man försett Inge d.y. med två olika drottningar. Vi har dels S:ta Ragnhild, som vallfärdade till Rom och Jerusalem och blev begravd i Tälje (Södertälje), vars kyrka hon låtit bygga och vars skyddshelgon hon blev. Troligare är dock att Inges fru hette Ulfhild Håkansdotter, dotter till en norsk storman, och definitivt inte av den fromma läggning som ett skyddshelgon bör ha. De fick inga barn. Inge dog i mitten av 1120-talet. Han sägs ha blivit förgiftad och ryktet spreds att Ulfhild kunde ligga bakom dödsfallet. Vid denna tid gick även Margareta Fredkulla ur tiden, och snart efter Inges död befann sig Ulfhild i Danmark och gifte om sig med änkemannen Niels.
Efter Stenkilska ättens utslocknande rådde stor förvirring och olika kungar utropades i olika landsdelar. Kronprinsen i Danmark, Magnus Nielsen hade under sin uppväxttid ofta vistats i Västergötland hos sin moder Margaretas släktingar och vänner. Han var väl hemmastadd där och han lyckades bli vald till kung i Västergötland. Svearna i Uppsala valde en annan kung, Ragvald Knaphövde, enligt Alf Henrikssons Svensk historia son till Olof Näskonung, en man om vars härkomst vi inte har några uppgifter. Det finns olika uppgifter om varifrån Ragvalds namn Knaphövde kom. Somliga menar att det betyder rundhuvud, medan andra uppgifter talar för att Ragvald var hövitsman över kung Inge d y:s livvakt, hirden eller knaparna. (Knap kommer från tyskan och betyder drabant vid hovet)
Ragvald blev inte gammal. På sin eriksgata, då han skulle bege sig från Småland in i Västergötland struntade han i att följa lagens regler om att taga gisslan för sin personliga säkerhet. Han blev ihjälslagen av Västgötarna för sidvördnad av lagen.
Magnus Nielsen reste snart hem till Danmark utan att fullfölja sina aspirationer på Sveriges krona. I Danmark hade hans kusin Knut Lavard, son till Erik Ejegod, alltmer framträtt som kandidat till kungavärdigheten vid ett kommande tronskifte. Magnus såg sin ställning som tronföljare hotad, och påhejad av styvmodern Ulfhild röjde han Knut Lavard ur vägen genom ett mord 1131. Detta nidingsdåd gav signal till uppror och inbördeskrig utbröt. Det leddes av Knut Lavards halvbror Erik Emune, som fick stöd av skåningarna och ärkebiskopen i Lund. Det kom till ett stort slag vid Fotevik i Skåne 1134. Där miste Magnus livet tillsammans med större delen av kung Niels här. Själv flydde kung Niels till Sönderjylland, men där blev han dräpt av Knut Lavards vänner. Prins Henrik, en släkting till kungahuset och med tillnamnet Skadelår på grund av en benskada som invalidiserade honom, hade varit delaktig i mordet på Knut. Han stupade också vid Fotevik.
till menyn
Till övriga delar av Oskars funderingar:
del 1 Ynglingaättens sista kungar
del 3 Sverkerätten
del 4 Eriksättens strid mot Sverkerätten
del 5 Folkungaätten
Sagan om svarteskåningarna