Johan Sverkersson (kung 1216-22)
Valdemar Sejr höll på att utvidga Danmarks Östersjö-välde österut och år 1219 var turen kommen till ett korståg till Estland. I striden med de estniska hedningarna var han nära att förlora, men då kom Dannebrogen ner över trupperna som ett järtecken från himlen, och säkrade segern åt danskarna. Så förtäljer legenden om den danska rödvita fanans tillkomst.
Året därpå 1220 skulle kung Johan inte vara sämre. Han tog med sig sin jarl Karl den döve, bror till Birger Brosa, samt Linköpingsbiskopen Karl, bror till den blivande Birger Jarl d.y. Korstågsstyrkan landsteg i Estland innanför Ösel, men där möttes de av en tysk biskop, som sade att tyska Ordens riddare redan varit där och döpt estländarna. Kung Johan reste då hem, men lämnade kvar den gamle jarlen och biskopen. Snart kom dock en estländsk här till platsen, överföll svenskarna och dödade både jarl och biskop.
Kung Johan hade ett gott stöd i den vittförgrenade stormannasläkten Folkungarna. Bland dem fanns både lagmän, biskopar och jarlar. Han hade blivit vald med deras hjälp i trots mot påven i Rom, och biskoparna vägrade också att betala Peterspenningen under hela Johans tid. Påven ville straffa dem för detta, men det hela rann ut i sanden, då Johan insjuknade 1222 och dog på Visingsö. Han hade inga barn och den Sverkerska ätten var utslocknad. Kvar fanns bara en kungason att välja på, den lille Erik Eriksson, som nu hunnit bli sex år gammal, och som redan vid fadern Erik Knutssons död 1216 varit Påvens kandidat till tronen.
till menyn
Erik Eriksson Läspe (kung 1222-1250)
Under Eriks omyndighet regerades Sverige av de inbördes besläktade stormännen. En tronpretendent, Knut Holmgersson, även kallad Knut Långe, sade sig vara sonsons son till Erik den helige, och som sådan ha större rätt till tronen än Erik Eriksson. Han fick mycket folk med sig och besegrade de kungliga trupperna vid Olustra i närheten av Torshälla 1229. Erik fick fly till Danmark, hans mors hemland, och sedan regerade Knut Långe under fem år i Sverige. Men år 1234 var Erik tillbaka i Sverige och blev återuppsatt på tronen. Knut Långes son Holmger gav sig dock inte, han fick Upplands allmoge med sig, och det kom till strid 1247 vid Sparrsätra i trakten av Enköping. Holmger blev besegrad tillfångatagen och avrättad.
Även sedan Erik Eriksson blivit myndig hade han god hjälp av sina jarlar, först Ulf Fase, son till Karl den döve, och efter hans död 1248 en brorson till Birger Brosa, den i historien berömde Birger Jarl d.y. Kung Erik var ingen majestätisk personlighet, han haltade pga en benskada och hade ett lätt talfel. Därigenom fick han heta Erik Läspe och Halte. Som om detta inte var nog har han i vår tid förlöjligats genom att han utsetts som grundare av Grönköping, denna den löjligaste av alla Sveriges småstäder.
Han gifte sig med Katarina, dotter till Birger Brosas sonson Sune Folkesson och hans hustru Elin, som i sin tur var dotter till Sverker d.y. Karlsson. När nu Erik var gift med en Folkungadotter, kvitterade han genom att gifta bort sin syster Ingeborg med sin jarl Birger, som alltsedan 1248 var hans närmaste man. Birger Jarl fick med Ingeborg sönerna Valdemar, Magnus och Erik samt dottern Rikissa, som giftes bort med norske kronprinsen Håkon Håkonsson den unge. Rikissa blev dock aldrig Norges drottning, för hennes Håkon dog före sin far Håkon Håkonsson den gamle, som levde ända till 1263. Rikissa gifte om sig med en tysk furste Henrik av Werle (Mecklenburg).
Erik och Katarina fick inga barn, och när Erik plötsligt dog 1250, endast 33 år gammal, hade nog Birger Jarl förväntningar att bli kung efter honom, men han var i Finland på korståg mot hedniska finnar och kunde inte bevaka sina intressen. Stormännen valde istället hans och Ingeborgs son Valdemar till kung, vilket retade Birger. Men han fann sig snart, han kunde ju ändå styra riket under Valdemars minderårighet, och fortsatte också sedan, ända till sin död 1266.
till menyn
Till övriga delar av Oskars funderingar:
del 1 Ynglingaättens sista kungar
del 2 Stenkilsätten
del 3 Sverkerätten
del 4 Eriksättens strid mot Sverkerätten
del 5 Folkungaätten
Sagan om svarteskåningarna