2014.Rwanda-Etiopien. Rwanda 4.
Up one level Previous page Next page
04-1 04-2 04-3 04-4
04-5 04-6 04-7 04-8

 

Gorillorna lever i storfamilj med starkaste silverryggen som chef. Det är han som är far till alla barnen? Detta tror han i alla fall. Vår grupp hade fått en ny ledare efter att den gamle (42 år) hade dött. Hans fyra äldsta söner hade en tredagarskamp med alla medel tillåtna innan en av dem stod som segrare. Han blir då ledare så länge han orkar och står ut.

Vi delades i grupper om 8 personer, 4 svenskar, 2 sydafrikaner, en amerikanska och en libanes var i vår grupp. Gorillorna har blivit vanda vid de anställda i nat.parken under flera år innan turisterna får besöka dem. De kommunicerar med ett 25-tal olika läten sinsemellan och guiderna kunde deras språk. Vår guide informerade om vad som skulle (kunde) hända under entimmesbesöket. Vi fick bl.a. lära oss att inte se silverryggen  i  ögonen .

In i jeepen och upp mot berget till den gorillagrupp som vi blivit tilldelad. Ett par bärare plus två med kulsprutegevär som skulle sörja för vår framgång stod och väntade lite efter att vägen slutat att vara väg. Regnskogen tog vid och det lutade uppför, och det var kanske inte handikappvänligt men fullt gångbart. Nya instruktioner från guiden och spänningen steg. Den första gorillan siktades ett par meter upp i ett träd mumsandes på grenverket. Han var lika ointresserad av oss som vi var intresserade av honom. Kamerorna smattrade medan vi försökte stå still på det lutande planet.