Up one level At first page Next page
110218-003
110219-001
110219-002
110219-004
110219-005
110219-006
110221-007
110221-008


Familjen åkte norrut i morse och jag blev kvar på en båt som heter Antarctic Dream. Den ser ut som en valnöt bredvid Star Princess som precis släppt av flera tusen kryssningsturister i stan. Vi ska åka 11 dygn varav  2 är i hamn, 4  t.o.r. genom Draksundet och 5 tillbringas då på Antarktis. Jag har redan hämtat ut sjösjukepiller. All is inclusive men handdukarna lyser med sin frånvaro.

Sjuttio passagerare från 20 av jordens alla länder minglar på argentinska flottans gamla ombyggda fartyg byggt 1955. Vi startade med livbåtsövning. Jag bor ihop med en japan som heter Yo och är 27. Han har sämre kamera än jag men fotograferar mera. Vi bor ovan vattenlinjen och har en liten ventil som Yo kan se ut genom från sin säng. En gammal sjöman vill hellre bo mitt i båten.

 

Natten blev lugn i alla avseenden men jag hoppade över frukosten mycket beroende på att det seglade fullt med albatrosser där fiskmåsarna brukar vara. Dessutom tror jag att maten skulle komma upp samma väg igen för sjösjukepillerna låg kvar i bröstfickan. Vågorna blev sakta större och borden började duka av sig själv efter lunchen. I köket lät det som att vi skulle äta på papptallrikar resten av resan. Kaptenen lugnade oss påpassligt med att säga att vi inte ska gå ut på däck. Det hade de flesta av oss redan förstått.

 

Andra natten fortsatte i samma stil. Tyvärr hade man tagit bort kojerna. I dom kan man bara falla av åt ett håll. Med fallskydd faller man inte av alls. I sängen däremot får man ligga framstupa sidoläge med benen utsträckta mot sänghörnen, händerna runt de andra två hörnen och sen är det bara att blunda sig genom natten. Vi har sjön från sidan och båten rullar duktigt. Dock inte helt runt utan på den 10 gradiga vindskalan når vi bara 7 och det är vi alla glada för. Uppe på bryggan visar kaptenen för säkerhets skull bilder på hur det kan se ut när det blåser på allvar. Det ser allvarligt ut. På ett foto hade vågorna slagit in restaurangens stora fönsterrutor. Femtiotvå graders lutning har båten stått ut med och jag behöver inte vara med på några nya rekordförsök.

 

Lite snabbfakta om Antarktis: Ungefär stort som Europa fast med en istjocklek upp till 3700 m. Åttio % av jordens sötvatten ligger nerfruset här. Arktis har mindre än 10 %. Antarktis har naturligtvis motsatta årstider och vi är här i slutet av sommaren. Då har en del av havsisen smält bort och det är där vi nu åker båt. Om hela Antarktis skulle omvandlas till sötvatten skulle världshaven stig med 64 meter. Vi har en nobelpristagare ombord som berättar detta för oss i den ombyggda konferenssalen. Här luktar det inte honung utan mera pingvinskit. Salen finns längst ner i båten och kanske har kölsvinet bott här tidigare.

 

Annars är båten ganska hemtrevlig. Ingen plast utan inredning i trä, rostfritt och glas. Tyvärr ligger det dock heltäckningsmattor i hytter och korridorer som utsatts för en del sjösjuka passagerare. Vi behöver inte svälta utan äter den godaste mat man kan tänka sig. Två desserter om dan gör att jag inte saknar bussmaten.

Efter 2,5 dygn över 100 mil blåsigt hav är alla glada för att båten rör sig mera framåt än från sida till sida. Vi seglar nu i skyddade vatten utanför halvön som börjar med Elefant- och King Georgesön runt 62:e breddgraden.

 

 

jAlbum 9